شهرام شکيبا در مورد موضوع مورد بحث در موشنگرافيکهاي کتابنخواني گفت: «من اين اثر خانه طراحان انقلاب اسلامي را دوست داشتم چون موضوعي که به آن پرداختهاند، يکي از موضوعاتي است که متاسفانه در تلويزيون ما مغفول مانده است. واقعا اميدوارم تلويزيون از اين اثر خوب استفاده بکند.»
اين نويسنده و شاعر معاصر کشور در مورد محتواي اين اثر گفت: «واقعا تبيين هريک از موضوعاتي که در قسمتهاي مختلف اين موشنگرافيک مطرح شده است، شايد با شيوههاي ديگر به ساعتها زمان نياز داشت درحاليکه از چنين جذابيتهاي بصري نيز محروم باقي ميماند. اين موشنگرافيکها هم پيام مورد نياز در مورد کتابخواني را در دل دارند و هم از لحاظ شکلي جذابيت بصري لازم را دارند. اين جذابيتهاي شکلي و انتقال پيام در زماني کوتاه از اين نظر اهميت دارد که اگر قرار بود همين حرفها در برنامههاي گفتوگومحور و با حضور کارشناس بيان ميشد، براي هر موضوع يک ساعت زمان گذاشته ميشد و مخاطب زيادي هم جذب برنامه نميشد.»
شکيبا در ادامه با تقدير از مطالب مطرح شده در موشنگرافيک کتابنخواني گفت: «بهنظر من در اين مجموعه به اندازه يک همايش علمي معتبر حرف و نکته وجود دارد. يقينا اگر در همايش علمي معتبري به موضوع کتابخواني توجه شود و در نهايت بخواهيم دستاوردهاي همايش را در کتابي استخراج کنيم، مطالبي که بيان ميشود اطلاعاتي بيش از آنچه در اين موشنگرافيکها بيان شده است، نيست.»
علل کتاب نخواني
شکيبا با اشاره به سخنرانيهاي مقام معظم رهبري در مورد مقوله کتابخواني اينچنين ادامه داد: «در سالهاي اخير در فرمايشهاي مستقيم حضرت آقا در مورد وضعيت کتابخواني و حتي در موضوعات غيرمستقيم، آنچه مورد تاکيد قرار گرفته است اين بوده که وضعيت کتابخواني در کشور مطلوب نيست. بهنظر من در اين موشنگرافيکهاي کتابنخواني، ابعاد و علل اين وضعيت نامطلوب کشف شده و به تصوير کشيده شده است. سادهانگارانه است که بخواهيم از کنار مطالب مطرح شده در اين مجموعه بگذريم. هر کس هم که بخواهد از کنار اين موضوعات بهسادگي عبور کند نميتواند داعيه خدمت به فرهنگ کشور را داشته باشد.»
نويسنده و طنزپرداز کشورمان درباره وضعيت نامطلوب نويسندگان و پديدآورندگان کتاب اظهار داشت: «مطالبي که در اين مجموعه در مورد وضعيت بد مولفان گفته شد دقيقا درد امروز تمام کساني است که به نوشتن کتابها مشغول ميشوند. شخصا در مورد کتابهايي که از من به چاپ رسيده است بايد بگويم در بسياري از مواقع آنقدر حقالتحرير نگارش کتابها پايين بوده است که ترجيح ميدادم به ناشر بگويم به ميزان حقالتحرير من کتاب خودم را به من بدهيد تا حداقل بتوانم کتاب را به دوستانم هديه کنم. عملا حتي نتوانستم يک ريال از آخرين کتابم کسب درآمد کنم.»
مجري برنامه قندپهلو در مورد بيتوجهي مردم به خريد کتاب نيز گفت: «متاسفانه موضوع کتاب نخريدن که دنبالهاي از کتاب نخواندن مردم است، تنها بر عوام صادق نيست و حتي اهل فرهنگ نيز در اين زمينه ميل و علاقه خود را نسبت به کتابخواني و کتاب خريدن از دست دادهاند.»
ريشه تاريخي مطالعه کم
شهرام شکيبا با تاکيد بر حيات فرهنگ در طولانيمدت گفت: «اين نکات مطرح شده در موشنگرافيک واقعا نميتواند مربوط به دولتي خاص يا جناحي خاص بشود چراکه موضوع فرهنگ بسيار طولانيمدت است و موضوعي چهار ساله يا هشت ساله نيست و از همين رو يکي از نقاط قوت اين موشنگرافيک اين است که موضوع کتابخواني را به چند سال اخير محدود نکرده است و مشکلاتي را که باعث ايجاد کتابنخواني شده، از ابتداي انقلاب بررسي کرده است. حتي بهنظر من بهتر بود اين موضوع از قبل از انقلاب بررسي ميشد که اينطور تصور نشود که پس از انقلاب مردم دست از کتابخواني برداشتند.»
اين شاعر و طنزپرداز در ادامه افزود: «ممکن است اين نکتهاي که ميگويم به مذاق بعضيها خوش نيايد اما بايد بگويم در اين مملکت از بين مردان بزرگ مملکت فقط يک نفر پشت موضوع کتابخواني ايستاده است و آن يک نفر هم مقام معظم رهبري هستند. يعني شما دغدغهاي که در حضرت آقا در مورد موضوع کتابخواني ميبينيد در وزراي فرهنگ و ارشاد نميبينيد. اينکه شخصيتي در اين جايگاه و پايگاه و با اين سن تا اين حد دغدغه کتابخواني مردم را دارند نشاندهنده نگراني ايشان براي فرداي کشور است. حالا که راه و چاه معلوم است، اگر خود ما سبک زندگي درست را انتخاب نکنيم و موضوع کتابخواني را جدي نگيريم و موضوعات فرهنگي را هم دچار حزببازي و جناحبازي و سياستکاري کنيم، خود ما مقصريم و به اين ترتيب به آينده کشور ضربه زدهايم.»
مقايسه کتابخواني در ايران و ديگر کشورها
شکيبا در ادامه به توصيههاي مطرح شده در اسلام در مورد موضوع کتابخواني اشاره کرد و گفت: «اين موشنگرافيکهاي کتابنخواني به آمار بالاي مطالعه در کشورهايي مثل فنلاند و ايسلند اشاره شد، اما شما به دين آن مردم توجه کنيد. من بهدليل مطالعات مختصري که در اديان مختلف داشتهام با اطمينان به شما ميگويم در هيچ ديني مثل اسلام به علمآموزي و مطالعه توصيه نشده است و در هيچ ديني شأن عالمان تا اين حد بالا توصيف نشده است اما امروز ببينيد ما تا چه حد از ريشههاي فرهنگي خود دور افتادهايم که سطح مطالعه در کشورمان تا اين حد پايين است و سطح مطالعه در کشورهاي غيراسلامي تا اين حد بالا رفته است.»
شکيبا در ادامه افزود: «حتي اگر مسلمان هم نباشيم و به آينده و سرنوشت کشور تعلق خاطر داشته باشيم بايد به موضوع کتابخواني اهميت بدهيم. من هميشه گفتهام که تمام آدمهاي خوب دنيا گفتهاند که کتاب بخوانيد اما حتي يک آدم بد هم جرات نکرده است بگويد کسي کتاب نخواند اما نميدانم چرا اينقدر به کتابخواني بيتوجه هستيم.»
شهرام شکيبا در پايان اظهار اميدواري کرد که اقدامات فرهنگي و رسانهاي مثل موشنگرافيکهاي کتابنخواني به نتيجه برسد و ادامه داد: «يقينا کسي که کتابخوان نيست حوصله ديدن يک برنامه تحليلي يک ساعته در مورد کتابخواني را ندارد اما يک ميانبرنامه چند دقيقهاي ميتواند او را به تامل وادار کند. البته اين انتقاد هم به اين موشنگرافيکها وارد است که قدري ريتم گفتار در آنها سريع است و اطلاعات گرفتن از آنها قدري دشوار ميشود. اما بهنظر من اين موشنگرافيکها ميتواند در يک لحظه در وجود هر کدام از ما جرقه ايجاد کند و من اميد زيادي دارم که اين حرکتها بتواند وضعيت کتابخواني در کشور را بهسوي بهبود ببرد.»